Zeszły
tydzień był pracowity. Nie tylko hafty, ale robienie już ostatnich zapasów na
zimę. Świeże warzywa, owoce zamrożone, a nawet jagody, aby w zimie zrobić
jagodzianki. Pokonałam. Jeśli macie jeszcze czas na ogórki polecam
jeden przepis. Dodatek do obiadu wyśmienity:
4kg
ogórków gruntowych – pokroić w plastry bez skórki,
1
kg marchwi, 0, 5kg pietruszki, 1 seler, 3 żabki czosnku – zetrzeć na tarce na
grubych oczkach,
3 cebule – pokroić w plastry,
3
listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, szczypta pieprzu, 1 łyżka cukru,
2 łyżki soli kamiennej. Wszystko w misce wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym
czasie włożyć do słoików. Zakręcić. Słoiczki pozostawić w domu przez tydzień, aby przeszła fermentacja kiszenia. Dopiero po tym czasie wynieść do piwnicy. Powodzenia.
Zrobiłam
30 słoików z warzywem ogórka :). Jestem tradycyjna i wole swoje wyroby.
W zeszłym
tygodniu przeszła ulewa. To padało – nie, lało – nie, po prostu wylewała się
woda z nieba. Totalnie 10 godzin. Zalane było miasto, sklepy itd. Jak było u
was?
Tak
wyglądało niebo przed zbliżającym się deszczem.
Chcę na sam koniec powitać serdecznie dwie nowe obserwatorki i dziękuję.
Dobrej
nocy i miłego tygodnia.
Dzięki za przepis, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPopieram nie ma to jak swoje przetwory! Ja nie mam takich możliwości i tylko pewnie leczo i buraczki zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Smakowitości pozamykałaś w słoiczkach :) Sama się nie bawię w przetwory, jakoś nie mam do tego serca :P
OdpowiedzUsuńzapraszam do podzielenia się ulubionym postem w link party u mnie :) http://speckled-fawn.blogspot.com/2016/07/urodzinowy-post-i-link-party-z-nagrodami.html
OdpowiedzUsuń