Pogoda
totalnie się zmieniła pada deszcz i znów zimno. Lecz i aby ciepła wiosna trwała
wciąż u mnie w domu zrobiłam mini bigosik. Robi się go wyłącznie z młodej kapusty.
Jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia.
2 główki
kapusty młodej, poszatkować i włożyć do garnka, aby trochę poddusiła się.
Czerwona
paprykę, cebulę oraz pieczarki pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka i dodać
2 szklanki wody. Następnie koncentrat pomidorowy, sól, pieprz mielony, 5
ziaren ziela angielskiego, ½ łyżeczki cukru i listek laurowy. Mięso – łopatkę (nigdy
kurczaka) - pokroić również w kostkę i usmażyć na patelni, a potem wrzucić do
garnka z kapustą. Wszystko dusić 1, 5 godziny.
Ten
przepis ma sporo lat i jest rewelacyjny.
Życzę smacznego i dobrej nocy.
Takie proste przepisy są najlepsze. U mnie podobna potrawa tylko bez papryki istnieje pod nazwą ,,kapusta na gęsto'' :)
OdpowiedzUsuńManiek jest super :)
Pozdrawiam:)
Mańka zrobiłam sama i siedzi w kuchni. A u mnie istnieje pod nazwą mini bigosik, dziękuje za komenarz
UsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńtak i jest naprawdę prosty i pyszny, dziękuję
UsuńBigos smakowicie wygląda, muszę ugotować.
OdpowiedzUsuńZimno się zrobiło a ja upiekłam majowy makowiec.
Zrobię:-) a dlaczego nie można z kurczakiem?
OdpowiedzUsuń