poniedziałek, 16 maja 2016

64. Maniek gotuje



Pogoda totalnie się zmieniła pada deszcz i znów zimno. Lecz i aby ciepła wiosna trwała wciąż u mnie w domu zrobiłam mini bigosik. Robi się go wyłącznie z młodej kapusty. Jest pyszny i bardzo prosty do zrobienia.

2 główki kapusty młodej, poszatkować i włożyć do garnka, aby trochę poddusiła się. 
Czerwona paprykę, cebulę oraz pieczarki pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka i dodać 2 szklanki wody. Następnie koncentrat pomidorowy, sól, pieprz mielony, 5 ziaren ziela angielskiego, ½ łyżeczki cukru i listek laurowy. Mięso – łopatkę (nigdy kurczaka) - pokroić również w kostkę i usmażyć na patelni, a potem wrzucić do garnka z kapustą. Wszystko dusić 1, 5 godziny.
Ten przepis ma sporo lat i jest rewelacyjny.
Życzę smacznego i dobrej nocy.

6 komentarzy:

  1. Takie proste przepisy są najlepsze. U mnie podobna potrawa tylko bez papryki istnieje pod nazwą ,,kapusta na gęsto'' :)

    Maniek jest super :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mańka zrobiłam sama i siedzi w kuchni. A u mnie istnieje pod nazwą mini bigosik, dziękuje za komenarz

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak i jest naprawdę prosty i pyszny, dziękuję

      Usuń
  3. Bigos smakowicie wygląda, muszę ugotować.
    Zimno się zrobiło a ja upiekłam majowy makowiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię:-) a dlaczego nie można z kurczakiem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz