poniedziałek, 18 lipca 2016

73. Witam




Zeszły tydzień był pracowity. Nie tylko hafty, ale robienie już ostatnich zapasów na zimę. Świeże warzywa, owoce zamrożone, a nawet jagody, aby w zimie zrobić jagodzianki. Pokonałam. Jeśli macie jeszcze czas na ogórki polecam jeden przepis. Dodatek do obiadu wyśmienity:



4kg ogórków gruntowych – pokroić w plastry bez skórki,
1 kg marchwi, 0, 5kg pietruszki, 1 seler, 3 żabki czosnku – zetrzeć na tarce na grubych oczkach,
3 cebule – pokroić w plastry,                         
3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, szczypta pieprzu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki soli kamiennej. Wszystko w misce wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie włożyć do słoików. Zakręcić. Słoiczki pozostawić w domu przez tydzień, aby przeszła fermentacja kiszenia. Dopiero po tym czasie wynieść do piwnicy. Powodzenia.


Zrobiłam 30 słoików z warzywem ogórka :). Jestem tradycyjna i wole swoje wyroby.



W zeszłym tygodniu przeszła ulewa. To padało – nie, lało – nie, po prostu wylewała się woda z nieba. Totalnie 10 godzin. Zalane było miasto, sklepy itd. Jak było u was?
Tak wyglądało niebo przed zbliżającym się deszczem.



Chcę na sam koniec powitać serdecznie dwie nowe obserwatorki i dziękuję.
Dobrej nocy i miłego tygodnia.

4 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram nie ma to jak swoje przetwory! Ja nie mam takich możliwości i tylko pewnie leczo i buraczki zrobię :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowitości pozamykałaś w słoiczkach :) Sama się nie bawię w przetwory, jakoś nie mam do tego serca :P

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam do podzielenia się ulubionym postem w link party u mnie :) http://speckled-fawn.blogspot.com/2016/07/urodzinowy-post-i-link-party-z-nagrodami.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz